Investeren in onroerend goed is een populaire strategie om een langetermijninvestering te laten renderen. Of je nu een beginner of een ervaren investeerder bent, je komt voor een cruciale keuze te staan: welk type woning moet je kopen? Tot de meest voorkomende opties behoren appartementen, woonprojecten en opbrengsteigendommen. De uiteindelijke beslissing hangt af van je risicotolerantie, je financiële doel en je vermogen om de investering te beheren.
Hoe beoordeel je de verhouding tussen risico en rendement?
Voordat je voor een bepaald type vastgoedbelegging kiest, moet je het fundamentele concept van de risico-rendementsverhouding in overweging nemen. Eenvoudig gezegd beschrijft de risico-rendementsverhouding de relatie tussen het risiconiveau van een investering en het potentiële rendement dat die investering kan opleveren.
Investeringen in huurwoningen met een hoog risico hebben vaak het potentieel om de hoogste rendementen te genereren, terwijl investeringen met een laag risico meestal een bescheidener rendement bieden. Deze relatie is echter niet lineair en kan variëren afhankelijk van een aantal factoren, zoals :
de lokale vastgoedmarkt
de locatie van het onroerend goed
het economische klimaat, enz.
Wat zijn de mogelijkheden om te investeren in huurwoningen?
Als je van plan bent om te investeren in huurwoningen, zijn er drie opties, elk met zijn eigen voordelen en beperkingen:
De studio is een veelzijdige vastgoedbeleggingskeuze en ideaal voor beginnende beleggers. Een appartementje is over het algemeen een compacte woonruimte die bestaat uit een hoofdruimte met een woonkamer, 1 of 2 slaapkamers en keuken, plus een badkamer. Dit type project vereist weinig financiële investeringen.
Een woonproject zoals een co-housing woning houdt in dat meerdere mensen een huis of appartement huren en de huur en andere kosten delen. Deze steeds populairder wordende optie maximaliseert het rendement omdat je meerdere huren ontvangt van één woning. Je loopt echter grotere risico's, omdat het beheren van meerdere huisgenoten complexer is, vooral in het geval van conflicten. Deze optie vereist ook dat je een grotere woning koopt, met meerdere slaapkamers, en dus een grotere financiële inspanning levert. Om nog maar te zwijgen van het grotere verloop van huisgenoten.
Bij een opbrengsteigendom koop je een gebouw met meerdere verhuureenheden. De voordelen zijn diversificatie van huurinkomsten en de mogelijkheid om hoge rendementen te genereren. De leegstand kan echter groter zijn en het beheer van een gebouw kan complex zijn omdat er meerdere huurders bij betrokken zijn.
Risicofactoren bij het investeren in onroerend goed
Als je van plan bent om te investeren in huurwoningen, moet je rekening houden met de specifieke risicofactoren die je vastgoedkeuze kunnen beïnvloeden. Te beginnen met leegstand, een van de grootste zorgen van vastgoedinvesteerders. Het doet zich voor wanneer je woning niet wordt verhuurd, wat resulteert in een verlies aan huurinkomsten. Studio's hebben meestal minder last van dit probleem, omdat ze geschikt zijn voor een breder publiek, waaronder alleenstaanden, studenten en jonge professionals. Gedeelde wooneenheden en flatgebouwen kunnen daarentegen gevoeliger zijn voor leegstand, omdat ze vaak afhankelijk zijn van een groter aantal huurders om de huur op te brengen. De huurvraag voor dit soort woningen is lager dan voor appartementen.
Je moet er ook rekening mee houden dat alle vastgoedinvesteringen regelmatig onderhoud vereisen. Appartementjes hebben echter een kleinere oppervlakte om te onderhouden dan gedeelde woningen of huuraccommodaties. De kosten voor het vervangen en repareren van apparaten en sanitaire voorzieningen zijn ook lager. Dit verlaagt de onderhoudskosten op lange termijn.
Er moet ook rekening worden gehouden met onvoorziene kosten aan de mede-eigendom. Deze hebben betrekking op het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten, beveiliging, gevelrenovatie, dakonderhoud, enz. Als er grote werken nodig zijn aan het gebouw of de woning, moeten de eigenaars collectief bijdragen. Merk op dat in het geval van een vastgoedbelegging alleen jij 100% van het risico en de kosten van de werkzaamheden moet dragen. Om uzelf te beschermen tegen het risico van hoge kosten voor mede-eigendom, kiest u voor eigendommen met lage kosten van de algemene delen. Dus kiest u best voor minder oude gebouwen.
Onbetaalde huur is natuurlijk de nachtmerrie van elke verhuurder. Maar het is een risico dat inherent is aan elke vastgoedinvestering. De huur van een studio is echter lager dan die van een gedeeld appartement of van alle appartementen in een flatgebouw. Wiskundig gezien zal de impact minder groot zijn als de huurder stopt met het betalen van de huur. Om nog maar te zwijgen van het feit dat een studio veel meer aanvragen krijgt, wat betekent dat je veeleisender kunt zijn bij het selecteren van een kandidaat, en je hebt ook de keuze om een borgsteller te gebruiken of een verzekering af te sluiten voor onbetaalde huur.
Het operationele beheer van een woning kan tijdrovend zijn en vereist specifieke vaardigheden. Studio's zijn gemakkelijker te beheren, omdat er maar één huurder tegelijk is. Woningen met verschillende huurders en opbrengsteigendommen vereisen daarentegen een complexer beheer, omdat je rekening moet houden met de gelijktijdige aanwezigheid van meerdere huurders.
Denk ten slotte ook aan de liquiditeit bij wederverkoop, een essentiële factor om rekening mee te houden. appartementen worden meestal gemakkelijker en sneller verkocht, omdat ze een breder publiek aanspreken. Eigendommen bestaande uit verschillende wooneenheden kunnen worden doorverkocht, maar je moet over het algemeen meer geduld hebben en je kan verwachten dat de onderhandelingen over de prijs en de voorwaarden veel harder zullen gevoerd worden.
Heb je vragen over de waarde van uw eigendom of over het beheer ervan laat dan een berichtje na bij de reacties
Reactie plaatsen
Reacties