In mijn begeleiding ontmoet ik veel mensen voor wie het pijnlijk is om zich los te maken van hun huis. Waarvoor? Thuis is onze toevluchtsoord en het is zeker het kostbaarste wat we hebben. Het betekent dus veel voor ons.
Onlangs zei een klant tegen me: "Ik moet dingen uit het verleden wegdoen." Begrijp dit, ik moet mijn huis vol geschiedenis achterlaten en afscheid nemen van objecten die zoveel herinneringen oproepen.
Daarom vond ik het interessant om te begrijpen waarom we zo gehecht zijn aan de dingen en huizen die bij ons horen. Met dit artikel wil ik ook de mensen om me heen, familie en vrienden, beter laten begrijpen dat dit proces zowel pijnlijk als lang kan zijn, en dat het soms gemakkelijker is om het met steun te beleven. Empathie en vriendelijkheid zijn op deze momenten noodzakelijk. En zelfs als je niet begrijpt waarom de persoon in razernij raakt voor een oud koffieservies. Ongetwijfeld heeft ze haar redenen.
GEHECHTHEID VAN JONGS AF AAN
We hebben het vaak over de gehechtheid die we hebben voor onze dierbaren, maar zelden over de gehechtheid die we hebben voor de voorwerpen in onze omgeving. Van geld is in dit geval geen sprake. Wat we hebben is een weerspiegeling of verlengstuk van onszelf. Kijk maar naar een baby van 18 maanden in de kinderkamer als een ander kind een voorwerp uit zijn handen neemt. We zien meteen het belang van dit levenloze object in zijn ogen. Door gehechtheid is er een proces van herkenning.
GEHECHTHEID AAN WAT VAN ONS IS
Het is interessant om te zien hoeveel interesse we hebben in wat we bezitten, of we het nu hebben gekocht, verdiend, gevonden of cadeau hebben gekregen, tegenover de dingen die niet van ons zijn.
Er is een onderzoek over het onderwerp gedaan bij studenten. We gaven een mok aan verschillende studenten. Vervolgens kregen ze het aanbod om hun mok in te ruilen voor een chocoladereep. Slechts 10% van hen stemde in met de ruil. Deze houding wordt het 'schenkingseffect' of 'afkeer van onteigening' genoemd.
Als we ook kijken naar het menselijk gedrag met dingen die ons ter beschikking worden gesteld maar die niet van ons zijn, zien we ook een verschil. Dit is vooral het geval bij de zorg die aan het object of de plaats wordt gegeven. Dit is vaak een angst van verhuurders die seizoensgebonden accommodatie aanbieden.
TIJD VOEGT WAARDE TOE AAN DINGEN
Als je om je heen kijkt, realiseer je je dat al onze bezittingen een verhaal hebben: voor een schilderij zal het de mooie kunstgalerie aan de kust zijn waar we graag wandelden, voor een snuisterij, het zal de reis naar Indonesië zijn die afgelopen winter is gemaakt, voor de antieke fauteuil in de woonkamer, het zal het blije gezicht zijn van onze grootmoeder die daar graag zat... Als je de zaken een beetje pusht (ik raad je echter aan om dit spel niet te veel te spelen), realiseer je je al snel dat zelfs onbeduidende objecten hun geschiedenis en hun verleden hebben.
Dus als het om onze huizen gaat, kunt u zich voorstellen hoeveel waarde we eraan hechten! Dit maakt het des te moeilijker om er afstand van te doen.
LATEN WE TERUGGAAN NAAR HET HEDEN!
Natuurlijk is het normaal om na te denken over het utilitaire aspect van elk object, onze meubels, onze huizen. Je kunt niet de hele dag rondlopen en tegen jezelf zeggen: "Oh, wat een prachtig moment!" of "Wat een goede herinnering roept dit voorwerp in mij op ». We leven, we eten, we zitten, we knutselen, we genieten van onze dierbaren, we ruimen op, we sorteren... WE LEVEN GEWOON!
Maar als het tijd is om afscheid te nemen van dingen, moet je leren om het los te laten! En hier komt een begeleidingsproces goed tot zijn recht.
ONTHECHTING OF VRIJGAVE
Er wordt gezegd dat we onszelf opbouwen in onze relaties met anderen, maar we bouwen onszelf ook op in onze relaties met materiële dingen. Het huis of appartement waarin we wonen, de objecten die we hebben gekozen, maken deel uit van ons. Zoals een van mijn klanten zegt: "de huizen worden alleen aan ons uitgeleend, ze zullen er na ons nog zijn om hun verhaal voort te zetten".
Het proces van onthechting is een beetje zoals de lente die eraan komt! Ontdoe je van een paar voorwerpen uit het verleden om ruimte te maken voor iets nieuws in je leven. Ik deel met u deze zin van Serge Tisseron, een Franse psychoanalyticus, die het goed kan omschrijven. "Het beter organiseren van de wereld om je heen is niet het teken van een persoonlijkheid die noodzakelijkerwijs beter van binnen georganiseerd is, maar dat van een persoon die heeft begrepen dat de geest is gestructureerd door de wereld te structureren, te beginnen met wat het dichtst bij ons staat."
ZAL DE MOEILIJKHEID VAN ONTHECHTING VERBAND HOUDEN MET VERKENNING?
Laten we beginnen met psychologie! Maar hebben we niet meer nood aan onze behoefte voor erkenning of zelfs verbondenheid? ..
Zijn aanpassingsvermogen en het vermogen om verandering te accepteren ook mogelijkheden? En toch kunnen we zeggen dat we net door een periode zijn gegaan die ons sterk heeft uitgedaagd op deze behoeftes. Sommige mensen zeggen: "het leven gaat over het maken van doelen in het leven", "het leven gaat over beweging"! Het is dus belangrijk om de kijk op de eigendom waarvan u afscheid neemt, beter in beeld te brengen. Hoe duidelijker de visie, hoe eenvoudiger het proces zal zijn en hoe minder stressvol het verkoopproces zal zijn. Tot deze vaststelling kom ik bij mijn cliënten, vooral degenen die al verschillende jaren in hun huis wonen. Het is gemakkelijker voor mensen die pas 3 of 4 jaar in een huis wonen, om los te laten. En het is ook logisch dat we minder verzamelen in 120m2 woon oppervlakte dan in 300m2.
Reactie plaatsen
Reacties