Mijn elektrische keuring is niet conform. Wat nu?

Gepubliceerd op 17 april 2024 om 12:05

 

Een elektriciteitsinstallatie die voldoet aan de normen willen we uiteraard allemaal. Niet alleen biedt ze zekerheid op vlak van veiligheid in je woning, ook is een woning verkopen met een negatieve elektriciteitskeuring niet altijd even aantrekkelijk. Maar wat moet je doen wanneer deze afgekeurd wordt?

Eerst en vooral, waarom of wanneer laat je je elektriciteit nu precies keuren. Het belangrijkste antwoord is uiteraard veiligheid, maar dat betekent niet dat je de keuring jaarlijks moet laten uitvoeren, integendeel. Een keuring is enkel verplicht bij elke wijziging of uitbreiding van elektriciteitsinstallatie. Ook na elke verbouwing of wanneer je je woning wenst te verkopen dien je je elektriciteit te laten keuren. Nadien is het noodzakelijk dit elke 25 jaar te doen.

Als eigenaar vraag je een elektrische keuring aan . Wat blijkt: uw installatie is niet conform, wat nu? 

Nadat je je grondig hebt voorbereid, blijkt het toch een maat voor niets. Je krijgt er de stempel ‘niet conform‘, maar wat gebeurt er nu? Welke stappen moet je ondernemen. Eigenlijk is dat vrij eenvoudig. Als je elektriciteitsinstallatie de test niet heeft doorstaan, ben je verplicht om de inbreuken die vermeld zijn op het keuringsverslag in orde te stellen. De installatie wordt dan binnen de 12 maanden opnieuw gekeurd. Dit moet gebeuren door dezelfde organisatie.

Uw gaat over tot verkoop van uw eigendom . Kan de verkoop doorgaan zonder de aanpassingen van de inbreuken?

Vermits je bij de verkoop van je woning je elektriciteit eveneens dient te laten keuren, begin je te twijfelen of je uw eigendom wel kan verkopen. Maar geen reden tot paniek, want zelfs al is het verslag negatief, dan nog kan de verkoop doorgaan. De koper moet dan binnen de 18 maanden na de verkoop alles opnieuw laten keuren, door een organisatie naar keuze. Als nadeel heb je dan dat een koper probeert af te dingen op uw prijs omdat uw installatie niet conform is.

Inbreuken en hun oplossingen

Al vanaf 1 inbreuk tegen de officiële reglementering wordt je elektriciteit afgekeurd. Maar om welke inbreuken gaat het dan? We zetten de vaakst voorkomende fouten én hun oplossingen op een rij:

 

1. De elektrische schema’s ontbreken

Al je stroombanen, lichtpunten en stopcontacten staan aangeduid op een ééndraadschema. Het situatieschema is dan weer een grondplan van je woning met alle elektrische punten. Ontbreken deze 2 schema’s of zijn ze niet volledig? Dan ben je niet in orde. Want zonder die schema’s weet je niet welke kring je moet afsluiten bij eventuele problemen.

→ Oplossing: je mag de schema’s zelf opstellen of aanvullen, maar je schakelt beter een elektricien in.

→ Prijs: hoewel er geen materiaalkosten zijn komt er toch heel wat zoekwerk aan te pas. Schakel je een elektricien in, reken dan prijs van gemiddeld € 250 à 500.

 

2. Je hebt geen differentieelschakelaar (of hij is stuk)

Een differentieelschakelaar beschermt je tegen elektrocutie, brandgevaar en energieverspilling. Hoe precies? Door je elektrische installatie automatisch spanningsloos te maken als er een bepaalde verliesstroom optreedt. Daarom staat zo’n schakelaar ook bekend als een verliesstroomschakelaar. Heb je geen differentieelschakelaar of werkt hij niet meer? Ook dan ben je dus niet in orde.

→ Oplossing: een erkende elektricien kan zo’n differentieelschakelaar relatief snel en eenvoudig installeren.

→ Prijs: een differentiaalschakelaar kost tussen de 45 en 175 euro (incl. btw). Daarbij komen nog de werkuren van de elektricien.

 

3. De stopcontacten zijn niet verbonden met het aardingssysteem

Heb je bepaalde stopcontacten met een aardingspen die niet verbonden zijn met het aardingssysteem? Zo’n slechte continuïteit van de aarding kan leiden tot een stroomschok. Ook dan ben je dus niet in orde. Enkel voor delen van de elektrische installatie die dateren van voor 1 oktober 1981 bestaat een uitzondering op deze regel (behalve voor bepaalde toestellen als de (vaat)wasmachine, droogkast, …).

→ Oplossing: een elektricien moet nieuwe geleiders plaatsen om de aardingspennen aan te sluiten op je stopcontacten. Hiervoor zijn vaak kap- en breekwerken nodig.

→ Prijs: hoe meer stopcontacten niet geaard zijn, hoe hoger de kostprijs. Die kan behoorlijk oplopen. Vaak zijn namelijk kap- en breekwerken nodig om nieuwe geleiders te plaatsen. 

 

4. De stopcontacten en schakelaars zijn fout ingebouwd in houten wanden

Zijn je stopcontacten en schakelaars ingebouwd in houten wanden? Dan is een speciaal gemaakte inbouwdoos nodig om de veiligheid te garanderen. Is dat bij jou niet het geval? Dan ben je niet in orde.

→ Oplossing: Alle foutief ingebouwde stopcontacten en schakelaars moet gedemonteerd en correct ingebouwd worden. Dit is tijdrovend precisiewerk dat je beter overlaat aan een gespecialiseerde elektricien.

→ Prijs: de kostprijs hangt af van het aantal schakelaars en stopcontacten die de elektricien moet demonteren en opnieuw moet inbouwen. Je betaalt eigenlijk enkel vooral zijn werkuren, want de inbouwdozen zijn gelukkig vrij goedkoop (vanaf 0,50 euro, incl. btw).

 

5. De geleiders zijn onvoldoende geïsoleerd

In dit geval vloeit er een kleine elektrische stroom van de geleider naar de aarde. Dat kan leiden tot beschadigingen aan elektrische apparaten, brand of elektrocutie. Het spreekt voor zich dat je bij slecht geïsoleerde geleiders niet in orde bent met de officiële regelgeving.

→ Oplossing: een elektricien zoekt met een speciale isolatiemeter naar de exacte locatie van de fout(en). Hij zal ook de leidingen in schakelaars, stopcontacten en lichtpunten moeten loskoppelen. Afhankelijk van het aantal isolatiefouten en hun locatie kan dit proces lang duren. Ook hier zijn kap- en breekwerken mogelijk.

→ Prijs: afhankelijk van het aantal fouten en hun locatie kan de kostprijs flink oplopen. De elektricien moet niet alleen de locaties van de isolatiefouten zoeken, maar ze ook herstellen. Vaak zijn hiervoor ook kap- en breekwerken nodig.

 

Tip:

  • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%. Dat geldt niet alleen voor de werkuren, maar ook voor het materiaal dat de elektricien voor jou aankoopt.
  • door te kiezen voor een vakman in uw buurt, bespaar je ook nog op voorrijkosten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb