De koper vraagt de sleutel van de woning bij het tekenen van de compromis. Wat nu?

Gepubliceerd op 18 november 2023 om 07:04

Kopers vragen de verkoper soms om de sleutels zodra ze de voorlopige koopovereenkomst hebben ondertekend.

De redenen hiervoor kunnen zijn :

- Moeite met het vinden van woonruimte, omdat hun oude woning niet meer beschikbaar is;
- Ze willen zo snel mogelijk beginnen met de werkzaamheden aan de woning, zodat ze erin kunnen zodra de koopakte is ondertekend,
- Ongeduldig zijn om te verhuizen.
Het is niet verboden om de sleutels te overhandigen vóór de definitieve koopakte. Notarissen raden echter sterk aan om de sleutels pas te overhandigen nadat de koopakte is ondertekend.

Waarom?

Omdat de verkoper grote risico's neemt door de sleutels te vroeg te overhandigen
De verkoper laat de koper het pand bewonen na ondertekening van de voorlopige koopovereenkomst. Een door de bewoner gestichte brand heeft grote schade aangericht. De kandidaat-koper had geen verzekeringspolis afgesloten...
Werkzaamheden werden uitgevoerd door de koper nadat de overeenkomst tot stand was gekomen, met goedkeuring van de verkoper. De verkoop gaat niet door: de koper overlijdt (bij een auto-ongeluk) en de erfgenamen doen afstand van de nalatenschap... De verkoper krijgt zijn eigendom terug, maar als een bouwwerf. Met waardeverlies als gevolg.
De verkoper stemt ermee in dat de kandidaat-kopers de flat in bezit nemen. Alleen betalen de kandidaat-kopers geen aanbetaling en ondernemen ze geen stappen om een hypotheek te krijgen. De verkoper moet het kostbare proces van uitzetting door een deurwaarder doorlopen voordat hij zijn eigendom, die in tussentijd is geplunderd, kan terugvorderen.


Omdat de koper het risico neemt de sleutels te vroeg te ontvangen
Louis (een koper) is een handige harry. Hij is elektricien en tegelzetter in zijn vrije tijd. Hij heeft zijn zinnen gezet op een huis dat in een zeer slechte staat van onderhoud verkeert, maar ook minder duur is. Hij vroeg of hij kon beginnen met de renovatie zodra hij het compromis had getekend. Hij weet dat de aankoop zeker doorgaat, zoals zijn bank vanmorgen opnieuw bevestigde. Maar wat hij zich zeker niet had voorgesteld, is dat de verkoper schulden heeft en dat het pand, dat hij aangekocht heeft, niet genoeg waard is om de schuld aan de fiscus te voldoen. Het gevolg voor de koper is dat zijn eigendom garant blijft staan voor een schuld die niet van hem is! De verkoop wordt dus geannuleerd, de uitgevoerde werken kunnen niet worden teruggevorderd, het voorschot gaat verloren en de kans dat hij de woning toch kan kopen is hierdoor ernstig gehypothekeerd.

Als je toch beslist om de sleutels te overhandigen voordat de definitieve koopakte is ondertekend, neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen
Weiger dat er grote werkzaamheden worden uitgevoerd (muren neerhalen, grote veranderingen aan de vloer aanbrengen, kanalen doorsnijden voor een nieuw elektrisch circuit, enz. ). Renovatiewerkzaamheden zijn daarentegen niet schadelijk, integendeel.
Maak het afsluiten van een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor het betrekken van het pand verplicht voordat je de koopakte ondertekent. De dekking moet zich ook uitstrekken tot eventuele schade aan het gebouw.
De verkoper kan eisen dat de verkoop niet wordt opgeschort op voorwaarde dat er een hypotheek wordt verkregen.
De verkoper kan een grotere borgsom vragen als zekerheid.
De partijen kunnen afspreken dat de koper alle kosten voor het gebouw draagt (inhoudingen en nutsvoorzieningen, enz.) vanaf het moment dat hij of zij de sleutels ontvangt.
Deze afspraken worden dan schriftelijk vastgelegd in een sleuteloverdrachtsovereenkomst. Bespreek dit met een advocaat, je makelaar of je notaris.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.