een appartement kopen in Spanje om te verhuren: waar let je best op

Gepubliceerd op 11 januari 2024 om 13:32

Er is een nieuwe trend in de toeristische sector in Spanje, waar toeristen de laatste jaren de voorkeur geven aan het boeken van een appartement of villa in de buurt van het strand in plaats van een hotel.

Als het goed wordt beheerd vanuit juridisch en fiscaal oogpunt, kan dergelijk onroerend goed een aantrekkelijke bron van inkomsten zijn, vooral door de mogelijkheden van "kopen om te verhuren" te onderzoeken. Immers, activa die waarschijnlijk in waarde zullen stijgen zijn altijd de slimste investering.

Als bekende bestemming voor vakantieverhuur is de regio Malaga en la Costa del Sol ook een van de meest winstgevende sinds het begin van de jaren 70. 320 dagen zon per jaar, 70 golfresorts en 150 km kustlijn verhogen de waarde van een woning in de provincie Malaga sterk, of het nu in Mijas, Nerja, Benalmadena of Marbella is. Waterparken voor gezinnen in de zomer, historische bezienswaardigheden voor gepensioneerden in de herfst en trendy restaurants voor jongeren bieden volop buitenactiviteiten voor groepen van alle leeftijden.

In Spanje vereist het beheer van buy-to-let eigendommen een aantal bureaucratische formaliteiten die verstandig moeten worden afgehandeld om de winstgevendheid van de investering te garanderen. In dit artikel leggen we een aantal van de meest voorkomende fouten uit die je moet vermijden als je de markt van vakantieverhuur in Spanje betreedt.

Voordelen van kopen om te verhuren

De grote toestroom van toeristen in Spanje, met name in bestemmingen als Malaga, Marbella, Mijas of Nerja, maakt kopen te huur een veilige keuze voor investeerders.

Malaga werd in 2020 door het Amerikaanse tijdschrift Forbes gekozen als een van de beste steden om te wonen, omdat het onder andere een goed klimaat heeft, internationale scholen, een internationale luchthaven met uitstekende verbindingen met andere landen, een goed gezondheidssysteem, een laag misdaadcijfer en een goede levenskwaliteit. In vergelijking met andere landen van de Europese Unie is de prijs van het huis betaalbaar.

Het is de favoriete bestemming om 's winters te wonen voor veel Britse, Scandinavische en Duitse gepensioneerden en andere nationaliteiten, waardoor de vraag naar huurwoningen aan de Costa del Sol toeneemt.

Investeren in woningen is meestal een veiligere en meer winstgevende investering, wat een lager financieel risico inhoudt dan investeren in andere soorten activa. Volgens Idealista is de winstgevendheid van een huurwoning nu hoger dan 10 jaar geleden. In het 3e kwartaal van 2012 bedroeg de bruto winstgevendheid van woningen 5,3%, terwijl dit in het 3e kwartaal van 2022 7,1% is.


Investeren in een huis is winstgevend dankzij de huurinkomsten. Er zijn ook veel bedrijven die gespecialiseerd zijn in huurbeheer, schoonmaak en onderhoud, wat de taak van het verhuren vergemakkelijkt. Zelfs na perioden van vastgoedcrisis is huisvesting een actief dat meestal wordt geherwaardeerd, wat betekent dat de investeerder dubbele winstgevendheid kan behalen in de huur als in een toekomstige verkoop.

Veel investeerders plannen de aankoop van een woning in Spanje vanuit een tweeledig perspectief. Met het goede klimaat aan de Costa del Sol maken vastgoedeigenaren meer winst door kortetermijnverhuur aan te bieden gedurende het grootste deel van het jaar en het vastgoed te gebruiken als vakantiehuis tijdens het laagseizoen. Bovendien zijn de eigendommen activa die de neiging hebben om in waarde te stijgen na verloop van tijd.

Nadelen van kopen om te verhuren
Locatie is belangrijk om huurinkomsten te garanderen. Controleer voor het kopen om te verhuren de winstgevendheid en de kosten die gepaard gaan met de verhuur en het onderhoud van het huis.

Installeer een alarmsysteem. Dit voorkomt dat krakers je huis bewonen als het niet verhuurd is.

Bij langetermijnverhuur is wanbetaling door de huurder een mogelijkheid, waardoor de huiseigenaar mogelijk een verzoek tot uitzetting moet indienen bij de notaris. We willen je graag laten weten dat er in Spanje bedrijven zijn die dit risico verzekeren en in het geval van wanbetaling of uitzetting zal de verzekeringsmaatschappij het proces afhandelen zonder extra kosten voor de verzekerde en ben jij verzekerd van je huur.

 

Enkele aspecten die de moeite waard zijn om te overwegen voordat je geld investeert in een Spaanse woning zijn:

  • De verantwoordelijkheden van de verhuurder en de toepasselijke regelgeving variëren afhankelijk van het type verhuur. Er is een onderscheid tussen lange termijn huurwoningen, korte termijn huurwoningen en toeristische huurwoningen.
    - Langdurige verhuur van woningen, geregeld door Wet 29/1994, 24 november 1994, inzake stedelijke huurovereenkomsten en Koninklijk Wetsbesluit 7/2019, 1 maart (LAU).
    - Korte termijn verhuur van woningen, geregeld door Wet 29/1994, 24 november 1994, op Stedelijke Huurovereenkomsten en Koninklijk Besluit-Wet 7/2019, 1 maart (LAU).
    - Toeristische huurovereenkomsten worden geregeld door autonome gemeenschappen. In Andalusië is de relevante wetgeving Decreet 28/2016, 2 februari - Huisvesting voor toeristische doeleinden; Wet 13/2011, 23 december - Toerisme van Andalusië en Decreet 194/2010, 20 april, over vestigingen van toeristische appartementen. Daarnaast moet je voor dit type huurwoningen voldoen aan bepaalde wettelijke vereisten, een toeristische verhuurvergunning hebben en de huurwoning laten registreren bij de Junta de Andalucia (Andalusische Raad). Het is belangrijk om een advocaat te kiezen die gespecialiseerd is in deze procedures. Op die manier kan hij of zij je, afhankelijk van het type huurcontract, informeren over de voordelen, verantwoordelijkheden en verplichtingen die je als verhuurder hebt, rekening houdend met de huurregelgeving in Spanje.
  • Analyseer je persoonlijke redenen om een huis in Spanje te kopen: is het een eenvoudige "koop om te verhuren" investering of wordt het een huis om je vakantie door te brengen?

  •  Bereken je budget. Het is belangrijk om te weten wat de kosten zijn voor de aankoop van een huis in Spanje en hoeveel belastingen je moet betalen.

  • Beslis waar in Spanje je een huis wilt kopen. Weersomstandigheden, grootte en kennissen in het gebied zijn enkele factoren die je beslissing moeten beïnvloeden.

  • Bezoek het gebied voordat je besluit te kopen. Het is belangrijk dat je je goed verdiept in de regio waar je je geld wilt uitgeven.

  •  Kies een vastgoedadvocaat en belastingadviseur die je samen kunnen adviseren over de fiscale en juridische implicaties van zowel de verkoop als de verhuur en over het opstellen van het huurcontract. Bij Tejada Solicitors bieden we een volledige service voor kopers die besluiten te kopen om te verhuren in Spanje.
    Wanneer u besluit uw woning te verhuren, moet u de huurder een Energie-Efficiëntie-Certificaat van de woning overhandigen.

  • Toeristenwoningen in Andalusië die regelmatig voor minder dan 2 maanden worden verhuurd, moeten worden geregistreerd in het Andalusische Toeristenregister.

  • Beslis of je de verhuur van je woning zelf wilt beheren of dat je liever een gespecialiseerd bedrijf inhuurt.

  • Maak een inventaris op, neem foto's van de woning en voeg deze bij het huurcontract.

     

Het kopen van een appartement in Spanje is een spannende stap, maar het is belangrijk om je goed te laten informeren en advies in te winnen voordat je een beslissing neemt. Het is ook essentieel om te overwegen wat je verwachtingen zijn en wat je wilt halen uit je nieuwe eigendom. Ongeacht waar je uiteindelijk kiest om te kopen, Spanje biedt een scala aan mogelijkheden en een geweldige levensstijl die moeilijk te weerstaan ​​is.

kijk ook eens op de website van : https://www.casagator.com klik op de link :  Casagator 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.