Beleggen in vastgoed: voor iedere leeftijdscategorie een andere strategie

Gepubliceerd op 12 januari 2024 om 10:21

Wisselende rentevoeten, de meerwaarde na verloop van tijd, aantrekkelijke rendementen, de lokroep van vastgoed: allemaal goede redenen om je vastgoedportefeuille op te bouwen. Maar het gaat niet van de ene op de andere dag en het hangt vooral af van de verschillende doelstellingen die je jezelf stelt, afhankelijk van je profiel, verwachtingen en prognoses. Deze factoren maken integraal deel uit van de te volgen beleggingsstrategie en onderstrepen een belangrijk aspect: leeftijd. Je belegt niet op dezelfde manier op je 25e als op je 55e. Elke leeftijd heeft dus zijn eigen beleggingsstrategie om rekening mee te houden.

OP je 25° start je best

In de eerste jaren van je werkende leven ben je in beweging, verander je en vind je je draai. Het is dus moeilijk om te plannen om je eigen hoofdverblijfplaats te kopen. In de beginjaren zou je echter een deel van je spaargeld moeten besteden aan het opbouwen van een huurwoningportefeuille. Dit is het moment om je eerste investering te doen. Deze vastgoedinvestering zal je op zijn minst in staat stellen om :

- Kapitaal opbouwen voor de aankoop van je hoofdverblijfplaats of een ander project,
- Geloofwaardigheid opbouwen bij de banken,
- En ten slotte als basis dienen als je een strategie voor kapitaalopbouw wilt volgen.

Op je 35° ga je versnellen

Dit is de leeftijd waarop je het meeste moet halen uit je koopkracht bij financiële instellingen. Je moet je leencapaciteit bij de banken te gelde maken. Je moet opnieuw onderhandelen over je leningen of je huuraankopen versnellen tot het maximum van je leencapaciteit.

Als je al een huis hebt gekocht, is dit misschien een goed moment om het te verkopen en de meerwaarde te gebruiken als aanbetaling voor toekomstige aankopen.

Als je nog niet hebt geïnvesteerd in huurwoningen, is dit nog steeds een goed moment om erover na te denken. Met 20.000 euro en als je leencapaciteit beschikbaar is, kun je meerdere huizen kopen.

Optimaliseren op je 45°

Met 45 ga je de tweede helft van je werkende leven in. Dit is een goed moment om de balans op te maken van je vastgoedportefeuille. Je moet uitzoeken welke beleggingen het maximale rendement hebben opgeleverd en welke geen toekomst hebben om te verkopen, en welke beleggingen nog niet rijp zijn en moeten worden behouden.

Je hebt nog vele jaren om je beleggingen te optimaliseren en ervan te profiteren, maar je moet vastgoed aankopen en tegelijkertijd je blootstelling aan risicovolle activa beperken. Het is verstandiger om op veilig te spelen.

Consolideren op je 55°

Op je 55e zijn banken minder geïnteresseerd in je profiel en als je met een gerust hart van je bezittingen wilt genieten, is dit het juiste moment om ze te consolideren.

Je moet de activa kiezen die je wilt houden om bijvoorbeeld je inkomen voor je pensioen aan te vullen en de activa verkopen die geen toekomst hebben. Het is ook belangrijk om te bepalen vanaf welke periode je volledig wilt profiteren van je huurinkomsten, omdat je dan sommige eigendommen moet verkopen om je resterende vastgoedleningen terug te betalen.

Er is geen ideale leeftijd of ideale investeringsstrategie, maar je kunt in huurwoningen investeren voordat je je hoofdverblijf koopt. Of je nu 25, 35, 45 of 55 bent, investeren in huurwoningen vereist een richtlijn, een goed doordachte strategie als je de echte hefboomkansen wilt benutten. Vraag info bij gevestigde vastgoedmakelaars of vastgoedhandelaars

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.