Een beschermde woning kopen: mag je restaureren of verbouwen?

Gepubliceerd op 13 maart 2024 om 09:38

Een woning die op de lijst staat van beschermd erfgoed is iets wat je bewust doet. Bij de aankoop is dat duidelijk vermeld in uw compromis en dit is zeker ook opgenomen in de stedenbouwkundige inlichtingen, die je geacht wordt gelezen te hebben voordat je uw compromis tekent.

In België telt ons land zo’n 11.240 beschermde monumenten, waarvan de helft bewoond wordt. Deze monumenten variëren van pastorieën tot herenhuizen en zelfs kleinere woningen in centrumsteden. Maar wat zijn de regels als je een beschermd pand wilt restaureren of verbouwen? Deze punten zijn belangrijk om eens door te nemen:

 

  1. Herstellen, Niet Verbouwen:

    • Bij een beschermd pand ligt de nadruk op herstellen in plaats van verbouwen. Vaak beperken de werkzaamheden zich tot het herstellen van ramen, deuren, daken en gevels.
    • Prachtige gevels, glas-in-loodramen en andere waardevolle elementen moeten bewaard blijven. Ook binnenshuis mag je niet zomaar aan alle interieurelementen raken. Trappen, binnendeuren en schouwen moeten zo intact mogelijk blijven.
  2. Beperkingen en Moeilijkheden:

    • Een beschermde woning straalt meestal meer klasse uit, maar er zijn regels en wetten waar je u moet aan houden.
    • Stedenbouw zal zeker geen goedkeuring geven voor het vergroten van uw vensters. Het samenvoegen van kleine kamers tot één grote leefruimte of het inrichten van een zolder hangt af van de willekeur van de gemeente of stad en zal een dubbeltje op zijn kant zijn.
    • Bij de afwerking van een zolder moet je rekening houden met het inzetten van dakramen die het uitzicht op de woning niet mogen schaden.
  3. Aanvraag Vergunning en Beheersplan:

    • Voor veel ingrepen aan een beschermd onroerend goed heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. De vergunningverlenende overheid vraagt advies aan het agentschap Onroerend Erfgoed.
    • Werken zonder vergunning vereisen een schriftelijke toelating. Soms heeft het pand ook een beheersplan nodig met een looptijd van twintig jaar. Dit plan beschrijft de aanpak, inclusief eventuele werken in fases.
  4. Erfgoedpremie:

    • Wie een onroerend erfgoed restaureert, kan rekenen op een erfgoedpremie. De hoogte van deze premie hangt af van de gekozen procedure (standaard- of bijzondere procedure).
    • Daarbuiten bestaat ook de mogelijkheid om een onderzoekspremie aan te vragen voor noodzakelijk vooronderzoek. Bij de standaardprocedure vraag je een premie voor werken met een budget van maximum 30.000 euro aan. Binnen drie maanden wordt deze premie toegekend. Een bijzondere procedure omhelst een restauratiedossier met een aantal groter werken en zo ook groter budget, en een wachttijd van maximum een jaar. De mogelijkheid bestaat ook de werken op te splitsen in meerdere jaren en een standaardprocedure per jaar aan te vragen. Comfortwerken zoals de plaatsing van een keuken of badkamer, verwarming en zolderinrichting zijn niet inbegrepen in de premie.

Kortom, bij een beschermde woning is het essentieel om respectvol om te gaan met het erfgoed. Een beschermd pand koop je niet om alles te vernieuwen, maar om de historische waarde te behouden. Laat je bijstaan door een architect met expertise in restauratie en gespecialiseerde aannemers.

Bronnen : zimmo, onroerend erfgoed.be

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.