Hoe maak ik van mijn eerste investering in vastgoed een succes?

Gepubliceerd op 14 januari 2024 om 10:49

Je hebt besloten om te investeren in onroerend goed om extra inkomsten te genereren. Indien het uw eerste aankoop is als investering, zijn er een aantal stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat het zo soepel mogelijk verloopt. Zo kun je op een rustige en winstgevende manier beginnen met het opbouwen van je vermogen. De juiste woning kiezen, belastingen heffen, verhuren... Ontdek hoe je van je eerste verhuurinvestering een succes maakt in slechts 5 stappen.

  • Stap 1: Op welk type vastgoed zal je u richten
    - Investeren in huurwoningen vergt veel denkwerk en voorbereiding. Het zou zeer onverstandig zijn om halsoverkop in dit type investering te      springen.

     - Allereerst moet je uitzoeken wat je met je woning wilt:  Aan wie wil je verhuren: studenten, senioren, gezinnen, huishoudens met een laag             inkomen?
     - Waarvoor zal het pand op de lange termijn worden gebruikt? Wil je het houden om door te geven aan je kinderen of om in te wonen als je             met pensioen gaat? Of is het bedoeld om door te verkopen voor een meerwaarde? Wat zijn je doelstellingen met deze investering? Is het             om  belasting te besparen of gewoon om extra inkomsten te genereren?
      Het is belangrijk om over al deze criteria na te denken, want ze bepalen het type woning, de locatie en de kenmerken.

  • Stap 2: Bepaal je budget
    Zodra je je doelstellingen hebt bepaald, moet je je budget en je investeringspotentieel berekenen. Deze parameters zullen ook je uiteindelijke keuze beïnvloeden.

    Houd hiervoor rekening met je inkomen:

    - uw inkomen, zowel uw loon als het inkomen dat u zult ontvangen uit de verhuur van de woning;
    - je eigen bijdrage, die bijna verplicht is om een lening te krijgen;
    -  de lening die je bij een bank kunt afsluiten.
    Aan de uitgavenkant moet je rekening houden met :

    - de terugbetaling van de lening die je hebt afgesloten voor de huurinvestering ;
    - eventuele andere uitstaande leningen die je hebt (auto, consument, hoofdverblijfplaats, enz.);
    - de kosten in verband met het huren (onroerende voorheffing, huurbeheer als je een agentschap gebruikt, notaris- of bemiddelingskosten,         enz.)
    Zodra je je budget hebt berekend, weet je hoeveel je kan besteden en kun je op zoek gaan naar een woning.

    Goed om te weten: Nieuw of oud kopen?

    Als je voor het eerst in een huurwoning investeert, is het vaak beter om een oudere woning te kopen. Dat komt omdat de aankoopprijs lager is dan voor nieuwbouw en het rendement hoger. Aan de andere kant zal de belastingvrijstelling minder voordelig zijn.

 

  • Stap 3: De juiste woning kiezen om in te investeren
    Zodra je je doelstellingen en budget hebt bepaald, is het tijd om het vastgoed te kiezen. Kies een locatie die aan je criteria voldoet en ga voor een stad waar de vastgoedmarkt bloeit. Zoek binnen de stad naar levendige buurten met goede verbindingen met het openbaar vervoer of dicht bij diensten en winkels.

    Aangezien dit je eerste huurinvestering is, begin klein met een studio of appartement met twee slaapkamers, zelfs als dit betekent dat je later moet verkopen als je wilt investeren in een groter pand voor eigen gebruik.

 

  • Stap 4: Je huurinvestering financieren
    Je hebt twee opties om uw aankoop te betalen: je eigen spaargeld of een lening.

    Je kunt een huurwoning kopen als eerste investering. Op die manier bouwt u vermogen op en een financiële basis waarmee u later uw hoofdverblijfplaats kunt kopen.

    Als je al eigenaar bent van een hoofdverblijfplaats en je wilt lenen om de huurwoning te financieren, dan mag je totale schuldratio niet hoger mogen zijn dan 35% van je inkomen. Je kunt hier echter je toekomstige huurinkomsten bij optellen, die door de banken voor 70% in aanmerking worden genomen rekening houdend met de periodes dat uw eigendom niet verhuurd is.

 

  • Stap 5: Een huurder vinden
    Je hebt je huurwoning gekocht, nu moet je nog een huurder vinden om de huur te innen.

 

Leeg of gemeubileerd huren?
Het hangt allemaal af van je doelgroep en je doelstellingen. Gemeubileerd verhuren is over het algemeen winstgevender, omdat de huren hoger zijn en de belastingen voordeliger. Aan de andere kant is het huurcontract voor een gemeubileerde woning beperkt tot 1 jaar, dus je zult de huurders vaker moeten verlengen. Je moet ook rekening houden met de kosten voor het inrichten van de woning (meubels, huishoudelijke apparaten).

Huurprijs bepalen
In principe is de verhuurder vrij om de huurprijs te bepalen. Hij moet rekening houden met :

  1. de oppervlakte ;
  2. de locatie ;
  3. de staat van de woning;
  4. kenmerken (lift, syndic, terras, enz.).

 

Je kunt het bepalen van de huurprijs toevertrouwen aan experts in verhuring, omdat zij een betere kennis hebben van prijzen en schommelingen op de vastgoedmarkt. Dankzij hun ervaring kunnen ze een huurprijs bepalen die consistent is met vergelijkbare woningen onder hun beheer.

Een huurder vinden
Om een huurder te vinden kun je zelf op zoek gaan, maar dat is een erg vervelende en vervelende taak. Bovendien heb je een zekere ervaring nodig om een goede en betrouwbare huurder in te schatten, en in het bijzonder of hij of zij solvabel is.

Daarom is werken met een verhuurkantoor een goede oplossing. Zij zorgen voor alles, van het vinden en selecteren van huurders tot het innen van de huur en het afhandelen van alle formaliteiten die komen kijken bij het verhuizen. De kosten voor huurbeheer bedragen tussen de 3% en 15% van de huur, inclusief kosten.

 

Je hebt nu alle fasen van je eerste investering in verhuur succesvol doorlopen en ontvangt nu je eerste inkomsten uit onroerend goed. Je moet deze inkomsten nu ook aangeven in je belastingaangifte.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb