Bij het beleggen in huurvastgoed is het verhuren van het pand niet zonder risico’s. Ze kunnen de winstgevendheid van uw vastgoed in gevaar brengen of zelfs tot onherstelbare gevolgen leiden. Onbetaalde rekeningen, schade, kraken... Als u de risico's kent die verbonden zijn aan het beheer van een onroerend goed, kunt u er beter op anticiperen en ze vermijden.
Huurleegstand
Het geeft de periodes aan waarin uw woning niet verhuurd is. Er is dus sprake van een inkomstenderving.
Dit kan plaatsvinden zodra de woning verhuurd is of tussen twee verhuringen door. Huurleegstand komt vaker voor bij bemeubelde woningen waar de huurcontracten kort zijn en het huurdersverloop hoger is.
Onbetaalde huur
Sommige gewetenloze huurders betalen hun huur niet regelmatig, maar dit zijn vaak eenmalige financiële problemen. Het beheren van herinneringen en eventuele juridische procedures kan niet alleen tijdrovend zijn, maar ook erg duur. Intussen kun je als verhuurder geen huur innen. Deze situatie kan problematisch blijken als de eigenaar een lening heeft afgesloten en de huur nodig heeft om zijn lening af te betalen.
De schade
Het gebruik van het onroerend goed leidt noodzakelijkerwijs tot slijtage van apparatuur, vloer- en wandbekleding, meubilair, enz. Maar wanneer dit verder gaat dan normaal gebruik, wordt de eigenaar geconfronteerd met schade , hetzij per ongeluk of opzettelijk.
Deze schade kan het onmogelijk maken om het pand te verhuren en vereist herstellingen, die duur kunnen uitvallen. Deze kosten wegen zwaar door op uw rendabiliteit.
Het kraakpand
Illegale bewoning van onroerend goed of kraken vormt een aanzienlijk risico, ongeacht of de woonruimte door een huurder wordt bewoond of niet. Het is strikt gedefinieerd door de wet : een huurder in het pand houden die geen huur betaalt, is bijvoorbeeld geen kraak, noch onderverhuur. Om van kraken sprake te zijn, moet de bewoner zijn binnengekomen door “manoeuvres, bedreigingen, mishandeling of dwang”.
Hoe anticiperen op de risico’s van verhuurbeheer?
Zelfs als er geen risico zou bestaan, zijn er verschillende manieren om de risico's die gepaard gaan met het huren van het onroerend goed te voorkomen. Dit zijn de belangrijkste voorzorgsmaatregelen die u moet nemen.
Kies uw huurder verstandig
Het eerste wat u moet doen, is uw huurder zorgvuldig selecteren . Het moet serieus zijn, maar vooral solvabel, dat wil zeggen financieel betrouwbaar. Om er zeker van te zijn dat u uw huur op tijd ontvangt, kunt u borgstellingen aanvragen.
Dit zijn bijvoorbeeld:
- Met zijn inkomen kan de huurder tweemaal het bedrag van de maandelijkse huur betalen.
- De huurder heeft een vast contract of werkt in vast dienstverband .
U kunt ook vragen dat de huurder een garantsteller voorlegt , dat wil zeggen een persoon of een gespecialiseerde organisatie die garant staat voor de betaling van de huur. Bij wanbetaling van de huurder is het de borgsteller die de termijnen moet betalen .
Voor eventuele schade vraagt u een huurwaarborg
Bij het ondertekenen van de huurovereenkomst is het gebruikelijk om een huurwaarborg te vragen ter dekking van eventuele schade en reparaties bij vertrek van de huurder. Het bedrag mag maximaal twee maanden huur zijn. Een bankwaarborg: Je kan een huurwaarborg vragen bij de bank. De bankwaarborg kan maximaal 3 maanden huishuur zijn en kan je in schijven afbetalen aan de bank.
De huurwaarborg, ook wel borgsom genoemd (maar die verschilt van de persoon die garant staat), kan door de huurder gestort worden bij een bank of een instelling die huurwaarborgen beheert.
De huurwaarborg wordt aan het einde van de huurovereenkomst geheel of gedeeltelijk aan de huurder terugbetaald, afhankelijk van de staat van het onroerend goed of de bedragen die nog aan de eigenaar verschuldigd zijn.
U kan ook een verzekering afsluiten tegen onbetaalde huur:
Een verzekering tegen onbetaalde huur, of huurgarantieverzekering, is een facultatieve verzekering die de eigenaar van een huurwoning beschermt tegen mogelijke wanbetalers of materiële schade door de huurder. Deze garantie kan ook de gerechtelijke stappen tegen een huurder omvatten in geval van een geschil.
Er zijn vastgoedkantoren die ook uw eigendom beheren en U altijd uw huurinkomsten garanderen
Verhuurders die hun vastgoed volledig uit handen willen geven, zitten goed met onze premium verhuurformule. Beheer met betaalzekerheid is de meest gekozen verhuurmethode, waarbij niet alleen de administratieve, financiële en technische opvolging van je pand wordt waargenomen maar waar je ook geniet van garantie op je huurinkomsten.
Beheer met betaalzekerheid is sinds jaar en dag de meest gekozen formule voor verhuurders. Maximale ontzorging gedurende het gehele verhuurtraject wordt aangevuld met een zekerheidsfactor: financiële en juridische tussenkomst bij niet-betaling van de huurprijs vanaf dag één.
Reactie plaatsen
Reacties