DENKT U EROVER EEN HUIS TE KOPEN GELEGEN IN EEN OVERSTROMINGSGEBIED? GEEN PANIEK ! DAT WIL NIET ZEGGEN DAT HET GEEN GOEDE AANKOOP IS.
Eerst en vooral wil dat nog niet zeker zeggen dat je dan ook effectief een overstroming zal meemaken.
Laat ons eerst kijken hoe alles juist geregeld is in Vlaanderen:
Op 1 januari 2023 veranderde er heel wat op vlak van de watertoets en de informatieplicht rond overstromingsgevoeligheid. De nieuwe regels komen er samen met nieuwe kaarten van de overstromingsgevoelige gebieden. De Vlaamse Regering keurde de wijzigingen op 25 november 2022 goed.
De informatieplicht is de verplichting voor verkopers en verhuurders van vastgoed om hun mogelijke huurders of kopers te informeren als het pand of de grond in een afgebakend overstromingsgebied, een afgebakende oeverzone of overstromingsgevoelig gebied ligt.
Om de overstromingskans en het risico op waterschade van een pand of (bouw)grond beter in kaart te brengen, is de informatieplicht verfijnd. Bij de inschatting van de overstromingskans houden overheden voortaan rekening met drie mogelijke overstromingsbronnen:
- Kustoverstroming
- Overstroming vanuit waterlopen
- Overstroming door intense neerslag
Omdat de overstromingskans van het gebouw en van het perceel kunnen verschillen, geeft de informatieplicht voortaan ook twee overstromingsscores:
- de G-score voor het gebouw
- de P-score voor het perceel
Elk perceel en elk gebouw krijgt een score, op een schaal van A tot D. De meest kritieke overstromingsbron bepaalt de uiteindelijke score. De kaarten met de gebieden die overstromingsgevoelig zijn vanuit de zee, de grotere rivieren en door afstromend water zijn te raadplegen via www.waterinfo.be/informatieplicht. Op deze pagina kan ook per perceel de G-score en P-score worden opgevraagd en kan een overstromingsrapport worden aangemaakt met alle detailinformatie.
Naast de wijzigingen aan de informatieplicht, verandert ook de watertoetsprocedure. Voor de nieuwe procedure moet ondermeer de nieuwe advieskaart geraadpleegd worden. Deze kaart kan geraadpleegd worden op www.waterinfo.be/watertoets.
Laat u informeren
Staat de woning te koop met een makelaar, dan kan je extra informatie vragen aan hem. Het is zijn plicht om de juiste informatie omtrent de woning die U op het oog hebt..
En waarom praat u niet zelf met de buurt? Vraag bijvoorbeeld aan buren of het gebied ooit heeft overstroomd en welke schade zij hebben geleden. Bovendien zijn huidige eigenaren, vanwege de verklaring van de verkoper , verplicht om eventuele waterschade of overstromingen te melden.
Vergeet vooral niet de woning vóór aankoop te laten inspecteren .
Sommige verzekeraars weigeren eigendommen in overstromingsgebieden te verzekeren. En als ze dat wel doen, zal dit tegen een hoge premie zijn, afhankelijk van het risiconiveau.
Goede verzekering
Neem ook de tijd om met uw verzekeringsmakelaar te praten om erachter te komen welke soort bescherming zij u kunnen bieden.
Sommige verzekeraars sluiten overstromingen en andere natuurrampen uit van hun contracten, zorg er dus voor dat je goed beschermd bent als je een huis koopt in een overstromingsgebied. Er zijn bedrijven die bescherming tegen overstromingen bieden, maar deze zal waarschijnlijk duurder zijn dan een reguliere verzekering.
Soms zal je een lagere aankoopprijs kunnen bedingen omdat de woning in een overstromingsgebied ligt. Uw vastgoedaankoop kan dus financieel interessant zijn, ondanks een hogere verzekeringspremie.
Reactie plaatsen
Reacties